Madame Francis

Madame Francis

Kuchcik
[Przepisów: 0]

Pyszna dynia hokkaido faszerowana dobrociami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jedyna dynia której skórka jest w pełni  jadalna więc bardzo wygodnie ją faszerowac i zapiekać w całość. Jest niezwykle aromatyczna i lubiana przez wszystkich. Wybierzcie małe okazy jedną na osobę. Tak więc zakasamy rękawy!

Pyszna dynia hokkaido faszerowana dobrociami

Składniki:

Pyszna dynia hokkaido faszerowana dobrociami

 

  • ° 2 małe dynie hokkaido, 1 na osobę
  • ° 250 g pieczarek
  • ° 2 pory biała część
  • ° 1 ząbek czosnku, mała szalotka
  • ° 100 g quinoa albo ryżu basmati (ugotowane al dente)
  • °  słodka papryka, płatki chili, pieprz, sól, oliwa z oliwek lub inne lubiane przyprawy
  • ° mozzarella wedle uznania
  • ° świeży tymianem i pietruszka
  • ° 3 łyżki śmietany
  • ° można dodać ziemniaki lub mięsa jeżeli ktoś preferuje
  • ° 2-3 łyżki passaty

Sposób przygotowania:

Pyszna dynia hokkaido faszerowana dobrociami
Odetnij czapeczkę każdej dyni, usuń nasiona oraz pulpę. Wysmaruj dynie i jej wnętrze oliwą, solą następnie piecz ją w 180 stopniach przez 10/15 minut.

Na patelnie dodaj łyżkę oliwy, szalotkę i pory duś je na średnim ogniu. Pokrój pieczarki dołącz do porów i smaż przez kolejne 4 minuty. Dodaj przyprawy, passate, śmietanę, zmiażdżony czosnek i resztę pulpy dyni. Kontynuuj dusić przez 2 minuty.

Ugotuj quinoa lub ryż al dente. Wymieszaj warzywa, ryż, pietruszkę, tymianek oraz mozzarelle. Faszeruj dynie dołącz na górę czapeczkę i piecz w 180 stopniach przez 20-30 minut. Smacznego!

P. S. Pestki dyni zachowaj może masz ogródek, w którym je posadzić. Możesz również uprażyć je w piekarniku pycha!