Pieczona polędwica z czosnkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Polędwicę umyć, osuszyć i ponacinać wzdłuż za pomocą wąskiego nożyka. Czosnek pokroić w plasterki. Powkładać w nacięte miejsca. Tr

Pieczona polędwica z czosnkiem

Składniki:

Pieczona polędwica z czosnkiem

 

  • 1 kg polędwicy wołowej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 główka czosnku
  • 50 ml czerwonego wytrawnego wina
  • sól,
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pieczona polędwica z czosnkiem
Polędwicę umyć, osuszyć i ponacinać wzdłuż za pomocą wąskiego nożyka. Czosnek pokroić w plasterki. Powkładać w nacięte miejsca. Trochę czosnku zmiksować z oliwą oraz przyprawami. Powstałą pasta natrzeć mięso, zawinąć w folię i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia piec w temp. Ok. 200 st. Co jakiś czas podlewając winem i powstałym sosem. Doskonała do podawania na ciepło i na zimno.