zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Pieczona rolada boczkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Domowy wyrób czyli pieczona rolada boczkowa. Idealna na zimno jako wędlina ale również na ciepło jako sztuka mięsa.

Pieczona rolada boczkowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pieczona rolada boczkowa

 

Sposób przygotowania:

Pieczona rolada boczkowa
Boczek umyć i osuszyć.

Ciasno zwinąć w roladę i obwiązać sznurkiem lub dratwą.

Przygotować marynatę i natrzeć nią roladę.

Umieścić ją w naczyniu próżniowym i wstawić do lodówki na 24 godziny.

Potem umieścić roladę w blaszce do pieczenia i piec 80 minut ( pamiętając o zasadzie 1 godzina na 1 kg mięsa ) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Upieczoną roladę odstawić do odpoczęcia na 10 minut jeśli chcemy spożyć na ciepło albo zostawić do wystudzenia i przechowywać w lodówce jeśli chcemy spożyć ją na zimno.
Pieczona rolada boczkowa
Roladę natrzeć marynatą i zostawić na 24 godziny.
Pieczona rolada boczkowa
roladę piec 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Tagi:

okazje