Sposób przygotowania:
Pieczona rolada boczkowa
Boczek możemy użyć świeży lub mrożony. Przekładamy go do miski, zalewamy wodą tak, żeby go przykryła, dodajemy sól do peklowania i mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce na noc lub na co najmniej kilka godzin. Czosnek przeciskamy przez praskę lub siekamy i nacieramy nim mięso. W moździerzu ucieramy ziarna pieprzu i ziela angielskiego, dodajemy pokruszone liście laurowe, pieprz mielony, kminek, majeranek, tymianek, zioła prowansalskie. Tak wymieszanymi przyprawami nacieramy mięso i odstawiamy je jeszcze na około 2 godziny. Następnie boczek zwijamy w roladę i obwiązujemy sznurkiem. Układamy go w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy pokrojoną cebulę, podlewamy boczek wodą, przykrywamy papierem do pieczenia i pieczemy przez około 90 minut w temp. 200 stopni. W trakcie pieczenia zdejmujemy papier z wierzchu, żeby rolada ładnie się zrumieniła.