Sposób przygotowania:
Pieczona szyneczka
Grzybki drobno posiekać. Przełożyć je do miseczki. W gorącej wodzie rozprowadzić olej. Wymieszać. Wlać do grzybków. Dodać sól i porządnie wymieszać, aby sól się dobrze rozpuściła. Jałowiec rozgnieść a potem jeszcze go poszatkować i dodać do reszty składników. Czosnek obrać i pokroić w drobne plasterki. Dodać je do zalewy. Dokładnie wymieszać. Mięso dokładnie umyć, osuszyć . Przełożyć do garnka i zalać mięso zalewą . Przykryć folią aluminiową i odstawić na 48 godz do lodówki. Przynajmniej dwa razy dziennie obrócić mięso. Po tym czasie mięso owinąć mocno sznurkiem bawełnianym i nadać mu ładny kształt a potem obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano na roztopionym maśle tak aby wszystkie soki zamknęły się w środku. Piekarnik nagrzać do 220 st, obsmażone mięso przełożyć do formy do zapiekania, wlać 400 ml wody do naczynia, przykryć folią aluminiową (matową stroną na zewnątrz) i piec mięso około 80-85 minut. Po tym czasie temp. zmniejszamy do 180 st i piec jeszcze 10 minut, aby mięso nabrało ładnego kolorku. Upieczone mięso owinąć folią aluminiową (błyszczącym na zewnątrz) i pozostawić na 3-4 godz, aby mięso odpoczęło. Smacznego!
zewa
monikaT83
zewa
Oj to zdróweczka życzę.
Ja mam boczek do upieczenia, ale jeszcze nie wiem jak go zamarynować, muszę pomyśleć.