monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Pieczona szyneczka

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszna domowa wędlinka, polecam:)

Pieczona szyneczka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczona szyneczka

 

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 2 suszone grzybki
  • 5 łyżek oleju
  • 2 szklanki gorącej przegotowanej wody
  • 1,5 łyżki soli
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 5 jagód jałowca
  • 3 łyżki masła

 

Sposób przygotowania:

Pieczona szyneczka
Grzybki drobno posiekać. Przełożyć je do miseczki. W gorącej wodzie rozprowadzić olej. Wymieszać. Wlać do grzybków. Dodać sól i porządnie wymieszać, aby sól się dobrze rozpuściła. Jałowiec rozgnieść a potem jeszcze go poszatkować i dodać do reszty składników. Czosnek obrać i pokroić w drobne plasterki. Dodać je do zalewy. Dokładnie wymieszać. Mięso dokładnie umyć, osuszyć . Przełożyć do garnka i zalać mięso zalewą . Przykryć folią aluminiową i odstawić na 48 godz do lodówki. Przynajmniej dwa razy dziennie obrócić mięso. Po tym czasie mięso owinąć mocno sznurkiem bawełnianym i nadać mu ładny kształt a potem obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano na roztopionym maśle tak aby wszystkie soki zamknęły się w środku. Piekarnik nagrzać do 220 st, obsmażone mięso przełożyć do formy do zapiekania, wlać 400 ml wody do naczynia, przykryć folią aluminiową (matową stroną na zewnątrz) i piec mięso około 80-85 minut. Po tym czasie temp. zmniejszamy do 180 st i piec jeszcze 10 minut, aby mięso nabrało ładnego kolorku. Upieczone mięso owinąć folią aluminiową (błyszczącym na zewnątrz) i pozostawić na 3-4 godz, aby mięso odpoczęło. Smacznego!
Pieczona szyneczka
Suszone grzybki drobniutko posiekać i przełożyć do miseczki
Pieczona szyneczka
Do zalewy z oleju, wody i soli dodać pokrojony w plasterki czosnek
Pieczona szyneczka
Mięso przełożyć do garnka i zalać gotową zalewą i odstawić na 48 godz
Pieczona szyneczka
Przed obsmażaniem mięso owinąć sznurkiem i nadać mięsu ładny kształt

Tagi:

szynka