Sposób przygotowania:
Pieczona szynka
Olej przelać do miseczki. Dodać do niego majeranek, pieprz, przyprawę uniwersalną i sól zmiękczającą mięso,dokładnie wymieszać. Marynatę wylać na szynkę i dokładnie ją natrzeć marynatą. Na wierzchu mięsa położyć liść laurowy. Szynkę w marynacie przykryć folią spożywczą i odłożyć na noc do lodówki. Zamarynowane mięso dodatkowo oprószyć solą czosnkową i przełożyć do rękawa do pieczenia. Rękaw zamknąć. Mięso w rękawie ułożyć w naczyniu do zapiekania. Piec w 180 stopniach przez ok. 1,5 godziny. 20 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw z wierzchu i rozchylić jego brzegi (żeby mięso się przyrumieniło). Upieczoną szynkę odstawić na kilkanaście minut, żeby odpoczęła. Następnie kroić ją w plastry.