Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pieczona szynka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przyprawiona szynka wieprzowa pieczona w rękawie.

Pieczona szynka

Składniki:

Pieczona szynka

 

  • ok. 70-80 dkg szynki wieprzowej
  • 1 duży liść laurowy
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu grubo mielonego
  • sól czosnkowa - wg uznania
  • 1,5 łyżki przyprawy uniwersalnej
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli zmiękczającej mięso

Sposób przygotowania:

Pieczona szynka
Olej przelać do miseczki. Dodać do niego majeranek, pieprz, przyprawę uniwersalną i sól zmiękczającą mięso,dokładnie wymieszać. Marynatę wylać na szynkę i dokładnie ją natrzeć marynatą. Na wierzchu mięsa położyć liść laurowy. Szynkę w marynacie przykryć folią spożywczą i odłożyć na noc do lodówki. Zamarynowane mięso dodatkowo oprószyć solą czosnkową i przełożyć do rękawa do pieczenia. Rękaw zamknąć. Mięso w rękawie ułożyć w naczyniu do zapiekania. Piec w 180 stopniach przez ok. 1,5 godziny. 20 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw z wierzchu i rozchylić jego brzegi (żeby mięso się przyrumieniło). Upieczoną szynkę odstawić na kilkanaście minut, żeby odpoczęła. Następnie kroić ją w plastry.