Pieczona szynka z morelami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

http://www.doradcasmaku.pl/profil/351/zoha1234567890-bakowska.html

Pieczona szynka z morelami

Składniki:

Pieczona szynka z morelami

 

  • 1,2-1,5 kg wieprzowiny bez kości (szynka schab),
  • 15 dag żółtego sera,
  • 20 dag suszonych moreli,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 szklanka sok pomarańczowego,
  • 2 marchewki

 

Sposób przygotowania:

Pieczona szynka z morelami
Mięso opłukać, osuszyć, rozkroić na płat grubości 1,5cm, oprószyć sola i pieprzem, odstawić w chłodne miejsce na 1 godz. Morele namoczyć, osuszyć, ser pokroić na plasterki, z szałwii oderwać listki, morele, ser i szałwię ułożyć na mięsie. Zwinąć roladę, obwiązać ścisło sznurkiem, posypać papryka, posmarować olejem, piec godzinę w 180 stopni. Marchewki pokroić w krążki, pieczeń podlać sokiem, dodać marchewkę i ziele angielskie, piec jeszcze 30 min.