Wokalista

Wokalista

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 543]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Pieczona szynka z wiosennym sosem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pycha wiosenne klimaty , zdrowo i lekko.

Pieczona szynka z wiosennym sosem

Składniki:

Pieczona szynka z wiosennym sosem

 

  • 30 dkg szynki bez kości
  • garść marchwi mrożonej
  • garść groszku zielonego
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • garść kapusty kiszonej do dekoracji
  • 30 dkg ziemniaków
  • rzeżucha do dekoracji
  • przyprawa do grilla (ostra)
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • sól
  • sos Łowicz (słodko-kwaśny) (mały słoiczek)

Sposób przygotowania:

Pieczona szynka z wiosennym sosem
Szynkę kroimy na kotlety i rozbijamy tłuczkiem do mięsa, posypujemy przyprawą do grilla i układamy na siatkę w piekarniku. Obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w paseczki (po prostu jak frytki), kładziemy na blachę i podlewamy 2 łyżkami oleju, oprószamy solą. Blachę wkładamy pod siatkę z mięsem tak by tłuszcz z mięsa wyciekał na frytki. Ustawiamy temperaturę na 100 stopni i podpiekamy ok 10 minut. Po tym czasie sos Łowicz,  marchewkę, groszek i kukurydze wrzucamy do garnka i dusimy w małej ilości wody (ok 20 minut) a temperaturę w piekarniku podkręcamy do 200 stopni. Warzywa podgotowujemy jeszcze 10 minut z sosem Łowicz i podajemy. Sos wylewamy na talerz i kładziemy na nim kawałek mięsa, obok frytki, dekorujemy wszystko kuleczką z kapusty kiszonej.