WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 743]

Pieczona wędlina

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pieczona wędlina czyli pieczony boczek i karkówka (baleron) idealne na kanapki lub jako przystawka na półmisek na imprezę domową czy święta.

Pieczona wędlina Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pieczona wędlina

 

  • 1 karkówka (u mnie ok. 1kg)
  • 1 boczek (też ok. 1kg)
  • olej
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • słodka papryka w proszku
  • czosnek granulowany
  • kilka ząbków świeżego czosnku

Sposób przygotowania:

Pieczona wędlina

ETAP 1:

Umyte i osuszone mięso włożyć do naczynia w którym będzie się piec. Posmarować je olejem. Obsypać solą, pieprzem, majerankiem, papryką i czosnkiem granulowanym lub użyć gotowej przyprawy do mięsa wieprzowego.

Mięso przykryć szczelnie folią aluminiową i wstawić na całą noc do lodówki. Następnego dnia naczynie z mięsem wstawić do piekarnika i piec ok. 1,5 godziny lub trochę mniej jeśli piekarnik będzie nagrzany.

Pod koniec pieczenia zdjąć folię żeby wierzch się lepiej przypiekł. Upieczone mięso wyjąć na metalową kratkę żeby odciekło z sosu, wystudzić. Przechowywać zawinięte w folię w lodówce.

Pieczona wędlina
Boczek po upieczeniu i pokrojeniu na plasterki
Pieczona wędlina
Karkówka i boczek po wyjęciu z piekarnika
Pieczona wędlina
Karkówka i boczek obsypane przyprawami przed upieczeniem