zuzi

zuzi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 174]

Pieczone

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Tą zapiekankę robi się zawsze gdy są młode jarzyny.

Pieczone Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczone

 

  • młode ziemniaki
  • młoda marchewka
  • kiełbasa regionalna
  • boczek
  • koperek
  • natka pietruszki
  • szczypior
  • sól

Sposób przygotowania:

Pieczone
Nie podaje ilości składników bo to zależy dla ilu osób będziemy robić i jakie duże mamy naczynie żaroodporne-więc gdy jakiegoś składnika nam zabraknie możemy go sobie dokroić.Najlepsze są młode jarzyny,a kiełbasa regionalna-taka jaka nam najbardziej smakuje. A więc: Jarzyny myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Kiełbase i boczek również kroimy w plasterki. Zielenine myjemy i siekamy. Naczynie żaroodporne smarujemy dowolnym tłuszczem (ja robie to margaryną) i układamy warstwami-ziemniaki-kiełbasa-marchewka-zielenina-ziemniaki-boczek-marchewka-zielenina-ziemniaki-kiełbasa-marchweka-zielenina-ziemniaki. Każdą warstwe ziemniaków lekko solimy. Trzeba pamiętać że pierwsza i ostatnia warstwa musi być z ziemniaków. Tak przygotowaną zapiekankę przykrywamy i wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 1,5 godz. w temp.180-200*C Podajemy gorącą (ale na zimno też nieźle smakuje).
Pieczone
składniki
Pieczone
składniki pokrojone
Pieczone
zapiekanka gotowa do pieca
Pieczone
możemy jeść

Tagi:

kielbasa