Sposób przygotowania:
Pieczone
Nie podaje ilości składników bo to zależy dla ilu osób będziemy robić i jakie duże mamy naczynie żaroodporne-więc gdy jakiegoś składnika nam zabraknie możemy go sobie dokroić.Najlepsze są młode jarzyny,a kiełbasa regionalna-taka jaka nam najbardziej smakuje. A więc: Jarzyny myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Kiełbase i boczek również kroimy w plasterki. Zielenine myjemy i siekamy. Naczynie żaroodporne smarujemy dowolnym tłuszczem (ja robie to margaryną) i układamy warstwami-ziemniaki-kiełbasa-marchewka-zielenina-ziemniaki-boczek-marchewka-zielenina-ziemniaki-kiełbasa-marchweka-zielenina-ziemniaki. Każdą warstwe ziemniaków lekko solimy. Trzeba pamiętać że pierwsza i ostatnia warstwa musi być z ziemniaków. Tak przygotowaną zapiekankę przykrywamy i wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 1,5 godz. w temp.180-200*C Podajemy gorącą (ale na zimno też nieźle smakuje).
evita0007
A.B.