mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Pieczone bataty z dynią i gryczaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bataty odkryte przez Kolumba cenne źródło witamin polecane kobietom bo mają dużo beta karotenu i w właściwości przeciwnowotworowe. Mają więcej wartości odżywczych i zdrowotnych niż ziemniaki. Polecam je bo są pyszne i słodkie.

Pieczone bataty z dynią i gryczaną Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pieczone bataty z dynią i gryczaną

 

  • 1 batat
  • 1/4 dyni Hokkaido
  • 1 papryka czerwona
  • 2 cebule czerwone
  • 1 woreczek kaszy gryczanej
  • oliwa
  • 1 łyżeczka przyprawy greckiej/ bazylia, oregano, suszona pietruszka/
  • sól, pieprz
  • 100 g tofu
  • 3 łyżki octu balsamico
  • 10 gałązek koperku
  • 1 garść rukoli

Sposób przygotowania:

Pieczone bataty z dynią i gryczaną

ETAP 1:

Pieczone bataty z dynią i gryczaną
bataty i dynia obrane i pokrojone w kostkę

Batat i dynię obieram potem kroję w kostkę centymetrową. Kaszę gryczaną gotuję według instrukcji opakowania.

ETAP 2:

Pieczone bataty z dynią i gryczaną
papryka pokrojona cebula obrana i też pokrojona

Cebulę czerwoną obieram i kroję, paprykę pozbawiam nasion i tez kroję.

ETAP 3:

Pieczone bataty z dynią i gryczaną
warzywa ułożone na papieprze na blaszce z przyprawami

Warzywa układam na blaszce na papierze do pieczenia, posypuję solą, pieprzem, przyprawą grecką, polewam oliwą.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego temp 200 stopni na 15 minut.

Paprykę zostawiam jeszcze w ciepłym piekarniku bo ona dłużej dochodzi.

ETAP 4:

Pieczone bataty z dynią i gryczaną
tofu pokrojone w kostkę w sosie balsamico w misce

Tofu kroję w kostkę, przekładam do miski, dodaję balsamico odstawiam na godzinę. Kaszę mieszam z warzywami i tofu, dodaję koper, rukolę.