bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: Ksiązka kucharska - Dania z ryb bez ości

Pieczone filety z makreli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Makrela wg Piotra Kucharskiego

Pieczone filety z makreli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczone filety z makreli

 

Sposób przygotowania:

Pieczone filety z makreli
Makrelę bardzo starannie wyfiletować, odcinając głowę i kręgosłup. Każdy płat posypać solą i pieprzem, obłożyć pokrojonym w plasterki czosnkiemi posiekaną natką i odstawić na pół godziny. Rozgrzać oliwę na patelni i tak przyprawione filety usmażyć na rumiano
Pieczone filety z makreli
Świeża makrela przed filetowaniem na płaty
Pieczone filety z makreli
Filetowanie makreli, odcinanie płatów od kręgosłupa
Pieczone filety z makreli
Doprawianie płatów makreli solą i pieprzem
Pieczone filety z makreli
Obkładanie płatow makreli czosnkiem i pietruszką