gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 942]

Pieczone gołąbki w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjne gołąbki w sosie pieczonym. Nie gotowane lecz pieczone. Smakują wyśmienicie. Polecam przepis ;)

Pieczone gołąbki w sosie pomidorowym

Składniki:

Pieczone gołąbki w sosie pomidorowym

 

  • 1 duża kapusta,
  • 1 kg mięsa mielonego,
  • 1 szklanka ryżu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 3 ząbki czosnku.

 

  • 500 ml przecieru pomidorowego,
  • 1 puszka pomidorów,
  • 1 szklanka bulionu drobiowego ( może być również woda),
  • 3 łyżki śmietany 18%,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka kurkumy.

Sposób przygotowania:

Pieczone gołąbki w sosie pomidorowym
Z kapusty wykrajamy głąb. Do gotującej się wody układamy kapustę. Sparzamy. Co kilka minut zdejmujemy liście.

Ryż gotujemy do miękkości. Studzimy.

Mięso przyprawiamy, dodajemy ugotowamy ryż, mieszamy.

Na liście kapusty układamy 2 łyżki mięsa.

Zwijamy, wpierw skladadamy boki, nastepnie zwijamy w rulon.

Naczynie żaroodporne smarujemy olejem,

Układamy ścisło gołąbki.

Składniki sosu mieszamy ze sobą.

Polewamy gołabki.

Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach.

Smacznego ;)