SUPERPRZEPIS

Pieczone goloneczki

  • 6
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Pieczone goloneczki Więcej zdjęć (4)

Pyszna rozpływająca się w ustach i aromatyczna goloneczka. Polecam - można podawać z ulubionymi dodatkami.

Składniki:

Pieczone goloneczki

 

  • 2 przednie goloneczki wieprzowe (moje warzyły 1kg i 100g)
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 6-7 kulek ziela angielskiego
  • 7-8 liści laurowych
  • kilka kulek pieprzu
  • 1 duża łyżka soli
  • 1/2 szklanki wina czerwonego półwytrawnego
  • 3 łyżki ketchupu łagodnego
  • 3 łyżki musztardy francuskiej ostrej

Sposób przygotowania:

Pieczone goloneczki
Umyte i pozbawione kłaków golonki wkładamy do garnka.Dodajemy sól,pieprz,ziele angielskie,ząbki czosnku przekrojone na pół,listki laurowe i zalewamy zimną wodą.Gotujemy do miękkości golonek tak żeby było można z łatwością wyjąć kości - studzimy. Do miseczki dodajemy ketchup,musztardę i wino,mieszamy.



Do naczynia żaroodpornego wlewamy 1/3 szklanki wywaru w którym sie gotowały i wkładamy golonki wcześniej wysmarowane naszą masą ketchupowo-musztardowo-winną. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160*C i pieczemy do zrumienienia sie skórek.Często zaglądamy i przewracamy nasze golonki i polewamy płynem który jest w naczyniu. Gotowe golonki podajemy z ulubionymi dodatkami - - - Smacznego :-)
Pieczone goloneczki
Umyte i pozbawione kłaków golonki wkładamy do garnka.Dodajemy sól,pieprz,ziele angielskie,ząbki czosnku przekrojone na pół,listki laurowe i zalewamy zimną wodą.Gotujemy do miękkości golonek tak żeby było można z łatwością wyjąć kości - studzimy.
Pieczone goloneczki
Do miseczki dodajemy ketchup,musztardę i wino,mieszamy. . . .
Pieczone goloneczki
Do naczynia żaroodpornego wlewamy 1/3 szklanki wywaru w którym sie gotowały i wkładamy golonki wcześniej wysmarowane naszą masą ketchupowo-musztardowo-winną.