Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Pieczone jabłka z powidłami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zapiekane jabłko z powidłami śliwkowymi.

Pieczone jabłka z powidłami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pieczone jabłka z powidłami

 

  • 3 jabłka równej wielkości
  • ok. 1/2 łyżeczki cynamonu
  • kilka łyżeczek powideł śliwkowych
  • łyżeczka miodu

 

 

Sposób przygotowania:

Pieczone jabłka z powidłami
Jabłka wydrążyć, usunąć gniazda nasienne, tak aby otwór na dole jabłka był jak najmniejszy. Aby powidła nie wyciekały warto zatkać dolny otwór kawałkiem jabłka albo rodzynkami. Jabłka posypać w środku cynamonem, napełnić powidłami. Wierzch posmarować lekko miodem i również posypać cynamonem. Jabłka umieścić w naczyniu do zapiekania, podlać ok. 1/3 szklanki soku pomarańczowego. Piec ok. 30-35 minut w 180st.C.
Pieczone jabłka z powidłami
Jabłka umyć i wydrążyć gniazda nasienne.
Pieczone jabłka z powidłami
Napełnić jabłka powidłami śliwkowymi, posypać cynamonem.