Sposób przygotowania:
Pieczone kotleciki brokułowo-marchewkowe
Brokuły sparzyć, umyć, podzielić na niewielkie różyczki. Ugotować je w wodzie z dodatkiem 3 łyżeczek soli i 5 łyżeczek cukru. Marchewkę umyć, obrać ugotować w wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości soli. Przygotowane warzywa ostudzić, brokuły przelać zimną wodą. Następnie brokuły i marchewkę drobno posiekać, dodatkowo marchewkę rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Dodać posiekany czosnek, szczypiorek wraz z cebulami oraz wsypać siemię lnu. Wszystko połączyć ze sobą i dodać jajka, mąkę, bułkę tartą, przyprawy, sos sojowy i opcjonalnie odrobinę oleju. Wszystko dokładnie wymieszać.
Z masy formować niewielkie kotleciki, podobne do kotletów mielonych, i układać na blasze. Tak przyrządzone piec w piekarniku w temp. 180 st. C przez ok. 35-40 min. W połowie pieczenia można przełożyć je na drugą stronę.
Z masy formować niewielkie kotleciki, podobne do kotletów mielonych, i układać na blasze. Tak przyrządzone piec w piekarniku w temp. 180 st. C przez ok. 35-40 min. W połowie pieczenia można przełożyć je na drugą stronę.