renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Krokiety warzywne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Krokiety warzywne to smaczny pomysł na obiad bezmięsny. Farsz powstał z warzy, które akurat były pod ręką.

Krokiety warzywne Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Krokiety warzywne

 

  • Na farsz:
  • zielona część pora
  • 1 cebula
  • 1 duża marchewka
  • 1 średnia pietruszka
  • pół cukinii
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • oliwa z oliwek do duszenia
  • do smaku: sól, pieprz ziołowy, papryka słodka, kminek mielony, majeranek i tymianek

 

 

Sposób przygotowania:

Krokiety warzywne

Etap 1

Krokiety warzywne
Na początek dusimy na oliwie posiekaną cebulkę.

W pierwszej kolejności przygotowujemy farsz. Na rozgrzanej oliwie dusimy cebulę.

Etap 2

Krokiety warzywne
Do duszącej się cebuli dodajemy pokrojonego pora.

Następnie dodajemy zieloną część pora pokrojoną w paski.

Etap 3

Krokiety warzywne
Do farszu dodajemy obrane i starte na tarce: marchewkę i pietruszkę.

Następnie dodajemy startą na tarce marchewkę i pietruszkę.

Etap 4

Krokiety warzywne
Następnie dodajemy cukinie i reszte składników, mieszamy i dusimy do miękkości.

W kolejnym kroku dodajemy pokrojoną w paseczki cukinię, koncentrat pomidorowy, doprawiamy przyprawami i dusimy jeszcze kilka minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Etap 5

Krokiety warzywne
Farsz nalezy zawinąć w naleśniki, potem panierowanie i smażenie na złoty kolor.

Ze składników na naleśniki przygotowujemy ciasto, maki pszennej dodajemy w takiej ilości aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Smażymy naleśniki. W naleśniki zawijamy farsz, panierujemy w jajku i bułce i smażymy z obu stron na złoty kolor.