Sposób przygotowania:
Pieczone kotlety z kalafiora z sosem kaparowym
Kalafiora podzielić na różyczki, umyć i ugotować na parze. Po ugotowaniu przełożyć do dużej miski i rozgnieść widelcem, odstawić do przestudzenia. Piekarnik nastawić na 200 stopni. Blachę wyłożyć pergaminem. Do przestudzonego kalafiora dodać jajko, jedną pokrojoną w kostkę cebulę, sporo bułki tartej i przyprawy. Masa powinna być lekko pikantna, z wyrazem. Formować kotlety i ułożyć je na pergaminie, wstawić do nagrzanego piekarnika. Sos kaparowy: W rondelku rozpuścić masło i zeszklić dwie pokrojone w kosteczkę cebule. Dodać kapary i podsmażać kilka minut. Dodać śmietanę, paprykę, sól i trochę pieprzu, zmniejszyć ogień i zredukować sos. Gdy kotlety się zarumienią, wyciągnąć z piekarnika i podawać z sosem.