darmiona

darmiona

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Pieczone kotlety z kalafiora z sosem kaparowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kotlety z kalafiora przygotowane bez tłuszczu

Pieczone kotlety z kalafiora z sosem kaparowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczone kotlety z kalafiora z sosem kaparowym

 

Sposób przygotowania:

Pieczone kotlety z kalafiora z sosem kaparowym
Kalafiora podzielić na różyczki, umyć i ugotować na parze. Po ugotowaniu przełożyć do dużej miski i rozgnieść widelcem, odstawić do przestudzenia. Piekarnik nastawić na 200 stopni. Blachę wyłożyć pergaminem. Do przestudzonego kalafiora dodać jajko, jedną pokrojoną w kostkę cebulę, sporo bułki tartej i przyprawy. Masa powinna być lekko pikantna, z wyrazem. Formować kotlety i ułożyć je na pergaminie, wstawić do nagrzanego piekarnika. Sos kaparowy: W rondelku rozpuścić masło i zeszklić dwie pokrojone w kosteczkę cebule. Dodać kapary i podsmażać kilka minut. Dodać śmietanę, paprykę, sól i trochę pieprzu, zmniejszyć ogień i zredukować sos. Gdy kotlety się zarumienią, wyciągnąć z piekarnika i podawać z sosem.
Pieczone kotlety z kalafiora z sosem kaparowym
Sos polecam dobrze doprawić, żeby był lekko pikantny
Pieczone kotlety z kalafiora z sosem kaparowym
Po ugotowaniu kalafiora łatwo można rozdrobnić
Pieczone kotlety z kalafiora z sosem kaparowym
Dodać jajko, przyprawy i bułkę tartą, wymieszać
Pieczone kotlety z kalafiora z sosem kaparowym
Uformować kotlety i ułożyć na pergaminie