SUPERPRZEPIS

Pieczone kurczę z kaszą jaglaną, kapustą i śliwkami

  • 2
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3
Pieczone kurczę z kaszą jaglaną, kapustą i śliwkami Więcej zdjęć (2)

Wytrybowany, wyluzowany, czyli pozbawiony kości kurczak, którego napełniłam przepyszną mieszanką kaszy jaglanej z kapustą, suszonymi śliwkami i przyprawami.

Składniki:

Pieczone kurczę z kaszą jaglaną, kapustą i śliwkami

 

Sposób przygotowania:

Pieczone kurczę z kaszą jaglaną, kapustą i śliwkami

ETAP 1:

Pieczone kurczę z kaszą jaglaną, kapustą i śliwkami
Warzywa smażyć na patelni, aż nieco zmiękną.

Kaszę jaglaną parę razy wypłukać w zimnej wodzie. Przełożyć na sitko i sparzyć wrzątkiem tuż przed gotowaniem. Jedną szklankę wody zagotować i wrzucić sparzoną kaszę jaglaną. Garnek przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu, aż będzie miękka, co zwykle trwa 10-15 min. Odstawić.

Masło rozpuścić na patelni. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, startą na tarce jarzynowej marchewkę i poszatkowaną kapustę.

ETAP 2:

Pieczone kurczę z kaszą jaglaną, kapustą i śliwkami
Do warzyw dodać ugotowaną kaszę jaglaną, suszone śliwki i przyprawy.

Kiedy warzywa nieco zmiękną, dodać kaszę jaglaną, śliwki suszone i wszystko dokładnie wymieszać przyprawiając pieprzem i majerankiem. Przygotowane nadzienie odstawić do przestudzenia.

ETAP 3:

Pieczone kurczę z kaszą jaglaną, kapustą i śliwkami
Wycinanie kości zaczynamy od nacięcia wzdłuż grzbietu.

Z kurczaka wyciąć cały kuper, zaczynając nacinanie od grzbietu. Należy robić to na tyle ostrożnie, żeby nie przeciąć skóry. Kości ze skrzydełek i udek nie wycinałam, chociaż też to można zrobić. Tak przygotowane mięso oprószyć przyprawą do kurczaka i odrobiną soli.

ETAP 4:

Pieczone kurczę z kaszą jaglaną, kapustą i śliwkami
Kurczaka przełożyć do naczynia do zapiekania i obłożyć owocami.

Nałożyć na środek farsz z kaszy jaglanej i zamknąć wszystko w środku kurczaka zabezpieczając wykałaczkami lub zszywając nicią bawełnianą. Przełożyć do naczynia do zapiekania wiązaniem do góry, obłożyć cząstkami jabłka i podlać cydrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez godzinę. Po tym czasie ostrożnie przewrócić kurczaka na drugą stronę i podwyższyć temperaturę do 200*C i piec przez ok 40 min. Po upieczeniu odczekać 10 min, a później można podawać. Smacznego :)