Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Pieczone leszcze i karaski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pieczona ryba nie wymaga dużego nakładu pracy, a smakuje wspaniale.

Pieczone leszcze i karaski Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pieczone leszcze i karaski

 

  • kilka leszczy i/lub karasek
  • przyprawa do ryb
  • sól
  • pieprz mielony
  • sok z cytryny
  • Natka pietruszki posiekana
  • koperek posiekany
  • olej

 

Sposób przygotowania:

Pieczone leszcze i karaski
Oczyszczone ryby myjemy dokładnie pod zimną wodą i nacinamy ich skórę. Wnętrze skrapiamy obficie sokiem z cytryny i wypełniamy posiekaną natką i koperkiem. Rybę oprószamy przyprawą do wyb, solą i pieprzem. Papier do pieczenia smarujemy olejem, układamy na nim rybę i zwijamy papier i zabezpieczamy wykałaczkami, żeby się nie rozwinął. Tak przygotowane ryby układamy w blaszce lub naczyniu żaroodpornym i zapiekamy przez 30- 40 minut. Podajemy na gorąco.
Pieczone leszcze i karaski
Umyte ryby nacinamy na skórce na krzyżyk.
Pieczone leszcze i karaski
Ryby wypełniamy natką i koperkiem i oprószamy przyprawami.
Pieczone leszcze i karaski
Ryby zawijamy w papier do pieczenia i spinamy wykałaczkami.