grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Pieczone pałki kurczaka w salsie miodowo-musztardo

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pieczone pałki kurczaka w salsie miodowo-musztardowej z dodatkiem jabłka, brzoskwini, śliwki, aromatyzowane rozmarynem i tymiankiem. Upieczona skórka kurczaka jest chrupiąca i zarumieniona, w środku mięso jest soczyste i aromatyczne.

Pieczone pałki kurczaka w salsie miodowo-musztardo Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pieczone pałki kurczaka w salsie miodowo-musztardo

 

Sposób przygotowania:

Pieczone pałki kurczaka w salsie miodowo-musztardo

Przygotowanie owoców

Pieczone pałki kurczaka w salsie miodowo-musztardo
Poza sezonem śliwki i brzoskwinie możemy zastąpić pomarańczami.

Owoce dokładnie myjemy i osuszamy. Jabłko, brzoskwinie i śliwki kroimy w cienkie plasterki.

Przygotowanie kurczaka

Pieczone pałki kurczaka w salsie miodowo-musztardo
Podsmażone pałki kurczaka dokładnie nacieramy powstałą salsą.

Pałki kurczaka myjemy i osuszamy.

W miseczce mieszamy mąkę ze słodką papryką suszonym, tymiankiem, solą i pieprzem.
Mięso nacieramy przygotowanymi przyprawami.

Na patelni rozgrzewamy olej. Pałki kurczaka podsmażamy ok. 5 min.

Na koniec przygotowujemy salsę miodowo-musztardową. Mieszamy musztardę, miód i wyciśnięte 2 ząbki czosnku.

Pieczenie kurczaka

Pieczone pałki kurczaka w salsie miodowo-musztardo
Pałki kurczaka możemy zastąpić skrzydełkami.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.

Formę do pieczenia smarujemy olejem. W formie układamy pałki kurczaka, na wierzchu kilka gałązek świeżego rozmarynu. Całość spryskujemy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem.

Pałki kurczaka zapiekamy ok. 30 minut. Na koniec dodajemy przygotowane owoce.
Całość zapiekamy kolejne 25-30 minut.