bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Pieczone papryki z feta i oliwkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Idealna grecka przekąska w środku lata. Doskonała ze świeżą bagietką.

Pieczone papryki z feta i oliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczone papryki z feta i oliwkami

 

  • 4 papryki czerwone
  • opakowanie greckiej fety
  • oliwki zielone
  • 2 łyżeczki cukru
  • ocet winny najlepiej jabłkowy tyle żeby przykrył cukier
  • oliwa z oliwek Monini Classico ok. 100ml
  • 2 łyżki oliwy z oliwek z chilli
  • kilka listków bazylii i oregano
  • 1/2 łyżeczki soku z limonki lub cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

Pieczone papryki z feta i oliwkami
Papryki opiec w całości w piekarniku, tak by skórka zrobiła się czarna w temp. 200st. Opieczone włożyć do woreczka foliowego, szczelnie zawiązać i zostawić do ostygnięcia. Następnie nożem obrać ze skórki i oczyścić z nasion. Pokroić w szerokie, długie paski. Przełożyć do słoiczka lub innego pojemnika na zmianę warstwami z pokrojonym w kostkę serem feta oraz oliwkami. Na dno moździerza wsypać cukier, zalać octem, tyle żeby przykrył cukier, dodać oliwę, posiekane drobno zioła, sól, pieprz, sok z cytryny lub limonki. Ucierać moździerzem żeby się składniki połączyły a cukier rozpuścił. Sprawdzić smak, ewentualnie można doprawić tym czego nam do pełnego smaku brakuje. Zalać papryki sosem, dolać trochę sosu który wydobył się z pieczonych papryk i wymieszać. Można jeść od razu lub odstawić na jakieś pół godziny, żeby się smaki połączyły. Zazwyczaj dłużej i tak papryki nie wytrzymują bo ze świeżą bagietką lub bułką smakują wyśmienicie. Do ostatniego kęsa.
Pieczone papryki z feta i oliwkami
Składniki do przygotowania marynowanej przekaski
Pieczone papryki z feta i oliwkami
Przygotowanie papryki i fety i oliwek do sloika
Pieczone papryki z feta i oliwkami
Przygotowanie marynaty do zalani skladników w sloiczku
Pieczone papryki z feta i oliwkami
Warzywa i feta zalane kwaśno-slodką marynatą

Tagi:

papryka