Sposób przygotowania:
Pieczone pierogi ziemniaczane z grzybami
Grzyby oczyścić, pokroić w półplasterki; cebulę obrać. Na dużej patelni roztopić masło z 1 łyżką oleju, podsmażyć posiekaną drobniutko cebulkę; dodać grzyby, smażyć kilka minut mieszając, doprawić solą, pieprzem, dodać tymianek i pietruszkę, ew.odparować nadmiar wody. Z ziemniaków, jajek, mąki (na razie 1 szkl.) i 2 łyżek oleju, pół łyżeczki soli - zagnieść szybko ciasto; musi być dość gęste, jeśli trzeba dodać mąki; rozwałkować na ok.0,5cm obficie podsypując mąką bo ciasto się klei. Dużą filiżanką wykrawać koła, nakładać na środek po czubatej łyżeczce przestudzonego farszu, delikatnie zlepiać brzegi, można je docisnąć widelcem; wierzch posmarować olejem albo rozmąconym jajkiem i posypać obficie ziarnami słonecznika. Ułożyć na blaszce posmarowanej olejem i piec ok.20 min. w gorącym piekarniku (180st.C). Podawać z ulubioną surówką, ew. z sosem jogurtowo-pietruszkowym. Takie pierogi można też usmażyć na patelni, na oleju.
iwi69
jovi
msewka
Sarenka
ewasng
gosiczek821
pocztylion2221
eli_555