Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Pieczone pierogi ziemniaczane z grzybami

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

świetne na kolację albo na imprezę, można podać np. do barszczyku czerwonego

Pieczone pierogi ziemniaczane z grzybami

Składniki:

Pieczone pierogi ziemniaczane z grzybami

 

  • ok.1 kg ugotowanych, zmielonych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1-1,5 szkl. mąki [nie wszystko na raz]
  • 0,5 kg podgrzybków (ew.pieczarek)
  • 1 spora cebula
  • do smaku sól i pieprz mielony
  • łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • kilka łyżek łuskanych ziarenek słonecznika
  • kilka łyżek oleju

 

 

Sposób przygotowania:

Pieczone pierogi ziemniaczane z grzybami
Grzyby oczyścić, pokroić w półplasterki; cebulę obrać. Na dużej patelni roztopić masło z 1 łyżką oleju, podsmażyć posiekaną drobniutko cebulkę; dodać grzyby, smażyć kilka minut mieszając, doprawić solą, pieprzem, dodać tymianek i pietruszkę, ew.odparować nadmiar wody. Z ziemniaków, jajek, mąki (na razie 1 szkl.) i 2 łyżek oleju, pół łyżeczki soli - zagnieść szybko ciasto; musi być dość gęste, jeśli trzeba dodać mąki; rozwałkować na ok.0,5cm obficie podsypując mąką bo ciasto się klei. Dużą filiżanką wykrawać koła, nakładać na środek po czubatej łyżeczce przestudzonego farszu, delikatnie zlepiać brzegi, można je docisnąć widelcem; wierzch posmarować olejem albo rozmąconym jajkiem i posypać obficie ziarnami słonecznika. Ułożyć na blaszce posmarowanej olejem i piec ok.20 min. w gorącym piekarniku (180st.C). Podawać z ulubioną surówką, ew. z sosem jogurtowo-pietruszkowym. Takie pierogi można też usmażyć na patelni, na oleju.