Sposób przygotowania:
Pieczone pierożki z ciecierzycą i ziołami
Kulki z ciecierzycy namoczyć na noc, a następnego dnia odlać z niej wodę i zalać świeżą, po czym gotować 1-2 godz. do miękkości. Potem przecedzić, przetrzeć pałką przez sitko miękkie do miski. Doprawić ziołami świeżymi, np. trybulą, majerankiem i kolendrą oraz pieprzem ziołowym i solą morską. Ciasto na pierożki może być krucho-drożdżowe lub kruche całkiem. Ja decyduję się na krucho-drożdżowe, więc drożdże pokruszyć w miseczce z cukrem, zalać letnią wodą i odstawić na kwadrans pod przykryciem. Mąkę odmierzyć i przesiać do miski, wlać zaczyn, wbić trzy żóltka, dodać trzy łyżki oliwy z oliwek, dwie lub trzy łyżki gęstej śmietany kwaśnej, po czym wyrabiać i zagnieść ciasto w kulę i po zapakowaniu schłodzić przez niecałą godzinę. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, blachę lekko natłuścić olejem za pomocą pędzelka. Ciasto po wyjęciu rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i wykrawać szklanką kółka, na płaty ciasta nakładać łyżeczką mus z ciecierzycy i zalepiać dokładnie. Pierożki układać na blasze niedaleko siebie i posmarować lekko rozbełtanym białkiem. Można posypać też po wierzchu czarnuszką i wstawić blachę z zawartością do piekarnika. Piec z 25 min. a po upieczeniu wyjąć, ostudzić i jeść.
halina
marietta
BozenaMatuszczyk
marietta