marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pieczone pierożki z ciecierzycą i ziołami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Ciecierzyca to wegański, zdrowy dodatek do potraw lub sam w sobie może być dobry do jedzenia. Trzeba ją tylko odpowiednio przyrządzić i doprawić. Można ugotować z niej zupę, dodawać do sałatek na ciepło lub w cieście zapiec.

Pieczone pierożki z ciecierzycą i ziołami

Składniki:

Pieczone pierożki z ciecierzycą i ziołami

  • 250 g. ciecierzycy,
  • po szczypcie świeżych ziół,
  • pieprz,
  • sól,
  • 2 l. wody,
  • 3 szklanki maki pszennej,
  • 3 żółtka,
  • 7 dag. drożdży,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1/4 szklanki wody letniej,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • pudełko gęstej śmietany,
  • łyżka oleju do blachy.

Sposób przygotowania:

Pieczone pierożki z ciecierzycą i ziołami
Kulki z ciecierzycy namoczyć na noc, a następnego dnia odlać z niej wodę i zalać świeżą, po czym gotować 1-2 godz. do miękkości. Potem przecedzić, przetrzeć pałką przez sitko miękkie do miski. Doprawić ziołami świeżymi, np. trybulą, majerankiem i kolendrą oraz pieprzem ziołowym i solą morską. Ciasto na pierożki może być krucho-drożdżowe lub kruche całkiem. Ja decyduję się na krucho-drożdżowe, więc drożdże pokruszyć w miseczce z cukrem, zalać letnią wodą i odstawić na kwadrans pod przykryciem. Mąkę odmierzyć i przesiać do miski, wlać zaczyn, wbić trzy żóltka, dodać trzy łyżki oliwy z oliwek, dwie lub trzy łyżki gęstej śmietany kwaśnej, po czym wyrabiać i zagnieść ciasto w kulę i po zapakowaniu schłodzić przez niecałą godzinę. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, blachę lekko natłuścić olejem za pomocą pędzelka. Ciasto po wyjęciu rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i wykrawać szklanką kółka, na płaty ciasta nakładać łyżeczką mus z ciecierzycy i zalepiać dokładnie. Pierożki układać na blasze niedaleko siebie i posmarować lekko rozbełtanym białkiem. Można posypać też po wierzchu czarnuszką i wstawić blachę z zawartością do piekarnika. Piec z 25 min. a po upieczeniu wyjąć, ostudzić i jeść.