monikaa

monikaa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 101]

Pieczone pierożki z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kruche pierożki z nadzieniem z pieczarek i cebulki to obowiązkowe danie na naszym stole Wigilijnym ,pyszne zarówno jako dodatek do barszczu jak i przekąska na jeden gryz.

Pieczone pierożki z pieczarkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pieczone pierożki z pieczarkami

 

 

Sposób przygotowania:

Pieczone pierożki z pieczarkami
Przygotowujemy farsz: Cebulkę drobno kroimy podsmażamy na oleju następnie dodajemy starte na tarce o grubych oczkach pieczarki i smażymy do momentu aż woda odparuję .Studzimy Do zimnych pieczarek dodajemy sól, natkę, pieprz i drobniutko posiekane jajka. Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na pół godziny.Po tym czasie ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm ,szklanką wycinamy krążki na których układamy trochę farszu i zlepiamy brzegi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok.30 min. 
Pieczone pierożki z pieczarkami
Świezo upieczone pierożki idealne na jeden kęs