Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Pieczone pierożki z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pierożki podajemy do czystych zup.

Pieczone pierożki z mięsem

Składniki:

Pieczone pierożki z mięsem

 

 

Sposób przygotowania:

Pieczone pierożki z mięsem
Na stolnice wsypać mąkę dodać masło, 2 łyżeczki soli i tyle zimnej wody aby ciasto miało konsystencję kruchego ciasta, Szybko zagnieść, odłożyć do lodówki na 30 minut. Na patelni rozgrzać masło. wsypać posiekaną cebulę, zeszklić. Dodać mielone mięso, podlać szklanką wody i dusić. Gdy woda odparuje, zdjąć z ognia, przyprawić do smaku, wystudzić. Ciasto rozwałkować na gr 1/2 cm. Wycinać krążki, łyżeczką nakładać farsz zlepiać jak pierogi. Ułożyć na przygotowaną blaszkę, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w temp 190 stopni na złoty kolor.