slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Pieczone placki ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na lekkie placki ziemniaczane z piekarnika. Wychodzą równie pyszne jak te smażone na patelni a zawierają o wiele mniej kalorii. Do moich placków dodałam mozzarellę, więc są jeszcze lepsze i bardziej sycące. Polecam.

Pieczone placki ziemniaczane

Składniki:

Pieczone placki ziemniaczane

 

Sposób przygotowania:

Pieczone placki ziemniaczane
Ziemniaki i cebulę obieramy, ziemniaki myjemy. Mozzarellę wyjmujemy z zalewy i odsączamy. Umyte ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o dużych oczkach i przekładamy na cedzak. 

Mozzarellę również ścieramy na dużych oczkach tarki wprost do miski. Do sera dodajemy odciśnięte ziemniaki wraz z cebulą i mieszamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 15 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. 

Na blaszkę (teflonową) wykładamy po 1 czubatej łyżce na jedną sztukę, lekko spłaszczamy. 

Wstawiamy placki do piekarnika i pieczemy przez 20 minut na jednej stronie. 

Potem przekładamy placki na drugą stronę i pieczemy jeszcze przez 10-15 minut. Podajemy gorące. Smacznego.