Sposób przygotowania:
Pieczone placki ziemniaczano-marchewkowe
Umyte i obrane ziemniaki i marchewki zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Obrany czosnek i cebulę oraz dobrze wypłukany koperek posiekać. Wszystkie składniki połączyć, dodać jajka i zmieszać. Dodać wszystkie przyprawy, włącznie z solą i pieprzem. Wymieszać i odstawić na ok. 15-20 minut. Ziemniaki w tym czasie puszczą trochę wody. Piekarnik można uruchomić na grzanie w temp. 200 st. C. Następnie do składników dodać bułkę tartą i mąkę. Ich ilość zależy od ilości wody, która pojawi się w masie ziemniaczanej. Struktura po uwzględnieniu wszystkich składników powinna być lekko kleista, ale nie całkiem zbita i sucha.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać po ok. 2 łyżki masy ziemniaczanej, tworząc płaskie placki. Zapiekać w temp 200 st. C przez ok. 30 minut (termoobieg) do zarumienienia placków.
Można podawać z zimnymi dipami, gotowanymi warzywami bądź np. jajkiem poszetowym.
Składniki na 20 sztuk sporych placków.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać po ok. 2 łyżki masy ziemniaczanej, tworząc płaskie placki. Zapiekać w temp 200 st. C przez ok. 30 minut (termoobieg) do zarumienienia placków.
Można podawać z zimnymi dipami, gotowanymi warzywami bądź np. jajkiem poszetowym.
Składniki na 20 sztuk sporych placków.