karita

karita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 195]

Pieczone placki ziemniaczano-marchewkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Placki ziemniaczane można również podawać w formie beztłuszczowej, czyli pieczonej. Ich skład można również zmodyfikować poprzez dodanie innych warzyw, w tym przypadku marchewki. Zdrowe, smaczne i łatwe w wykonaniu.

Pieczone placki ziemniaczano-marchewkowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pieczone placki ziemniaczano-marchewkowe

 

Sposób przygotowania:

Pieczone placki ziemniaczano-marchewkowe
Umyte i obrane ziemniaki i marchewki zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Obrany czosnek i cebulę oraz dobrze wypłukany koperek posiekać. Wszystkie składniki połączyć, dodać jajka i zmieszać. Dodać wszystkie przyprawy, włącznie z solą i pieprzem. Wymieszać i odstawić na ok. 15-20 minut. Ziemniaki w tym czasie puszczą trochę wody. Piekarnik można uruchomić na grzanie w temp. 200 st. C. Następnie do składników dodać bułkę tartą i mąkę. Ich ilość zależy od ilości wody, która pojawi się w masie ziemniaczanej. Struktura po uwzględnieniu wszystkich składników powinna być lekko kleista, ale nie całkiem zbita i sucha. 

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać po ok. 2 łyżki masy ziemniaczanej, tworząc płaskie placki. Zapiekać w temp 200 st. C przez ok. 30 minut (termoobieg) do zarumienienia placków.

Można podawać z zimnymi dipami, gotowanymi warzywami bądź np. jajkiem poszetowym. 

Składniki na 20 sztuk sporych placków.
Pieczone placki ziemniaczano-marchewkowe
Do placków użyć ładnych marchewek, jeśli to możliwe, najlepiej młodych
Pieczone placki ziemniaczano-marchewkowe
Wszystkie składniki zmieszać ze sobą w naczyniu
Pieczone placki ziemniaczano-marchewkowe
placki układać na blasze i zapiekać w temp 200 st. C