cookzoom

cookzoom

Kucharz
[Przepisów: 2]

PIECZONE PODUDZIA Z KURCZAKA

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jedno z moich ulubionych dań i proste w przygotowaniu. Podudzia świetnie smakują z grilla a ponieważ sezon już się skończył zadowolimy się równie pyszną wersją z piekarnika. Można je podawać z ziemniakami i sosem pomidorowym lub barbecue.

PIECZONE PODUDZIA Z KURCZAKA Więcej zdjęć (4)

Składniki:

PIECZONE PODUDZIA Z KURCZAKA

 

 

 

  • 8 -12 szt. podudzi z kurczaka
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula pokrojona w plastry
  • łyżka mielonej słodkiej papryki
  • łyżeczka papryki chilli
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka kurkumy
  • 2 liście laurowe całe
  • 1-2 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu (najlepiej kolorowy)
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

PIECZONE PODUDZIA Z KURCZAKA
Wszystkie składniki mieszamy i powstałą marynatą nacieramy podudzia. Wstawiamy mięso do lodówki na min. 4-5 godz. Osobiście preferuję dodanie zmielonej, gruboziarnistej soli dopiero po zakończeniu pieczenia. Pieczemy ok. 1 godz. w temp. 180-200 stopni C. Jeżeli podudzia nie będą zarumienione możemy wydłużyć czas pieczenia i zwiększyć temperaturę do 220-240 stopni. Czas pieczenia w dużej mierze zależy od piekarnika więc co jakiś czas w trakcie warto rzucić okiem na stan mięsa, przełożyć je na drugą stronę (2-3x) i polać resztą marynaty. 
PIECZONE PODUDZIA Z KURCZAKA
PIECZONE PODUDZIA Z KURCZAKA
PIECZONE PODUDZIA Z KURCZAKA