Sposób przygotowania:
Pieczone pomidory w ziołowej zalewie
Umyte, osuszone pomidory przekrój na pół i posyp solą i pieprzem. Układaj w wysmarowanych oliwą formach żaroodpornych skórką do góry. Oliwę wymieszaj z pozostałymi przyprawami, sokiem i skórką z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Powstałą mieszanką zalej pomidory i wstaw do nagrzanego do 120°C piekarnika i piecz 2-2,5 godziny w zależności od wielkości pomidorów. Po tym czasie formy z pomidorami wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Następnie delikatnie zdejmij z pomidorów skórki. Połówki pomidorów układaj w wyparzonych i osuszonych słoikach. Zalej ziołowo-pomidorową oliwą pozostałą z pieczenia. Pomidory tak przygotowane są gotowe do bezpośredniego spożycia, można je przechowywać kilka dni w lodówce. Można też pasteryzować w słoikach 5 minut i wtedy znacznie dłużej przechowywać.