grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Pieczone pulpeciki z cukinii i ricotty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Chrupiące i rumiane pieczone pulpeciki z cukinii z kremowym nadzieniem z ricotty i świeżych ziół są niezwykle smaczną propozycją na letni obiad.

Pieczone pulpeciki z cukinii i ricotty

Składniki:

Pieczone pulpeciki z cukinii i ricotty

 

Sposób przygotowania:

Pieczone pulpeciki z cukinii i ricotty

Przygotowanie masy na pulpeciki

Pieczone pulpeciki z cukinii i ricotty
Ricottę możemy odsączyć na sicie ok. 15 minut, gdyby była za mokra.

Przygotowanie pulpecików rozpoczynamy od dokładnego umycia i osuszenia cukinii.

Cukinię ścieramy na tarce o małych oczkach.

W misce mieszamy startą cukinię, ricottę, bułkę tartą oraz jajko.

Dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku, natkę pietruszki, listki mięty i bazylii.

Całość doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.

Pieczenie pulpecików

Pieczone pulpeciki z cukinii i ricotty
W połowie pieczenia odwracamy pulpeciki na druga stronę.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.

Z otrzymanej masy formujemy pulpeciki, które obtaczamy w tartej bułce.

Pulpeciki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pulpeciki pieczemy ok. 20-25 minut. W połowie pieczenia odwracamy pulpeciki na druga stronę.