kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1046]

Pieczone pulpeciki z kaszy jęczmiennej i tuńczyka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na smaczne i dietetyczne pulpeciki. Zrobione z kaszy i tuńczyka z dodatkiem koperku i siemienia lnianego. Polecam.

Pieczone pulpeciki z kaszy jęczmiennej i tuńczyka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pieczone pulpeciki z kaszy jęczmiennej i tuńczyka

 

  • 1/2 woreczka ugotowanej kaszy jęczmiennej
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki z czubkiem tuńczyka
  • 2 łyżki zalewy od tuńczyka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka pokrojonego koperku
  • 2 łyżki siemienia lnianego mielonego
  • 3 łyżki z czubkiem bułki tartej
  • sól - do smaku
  • pieprz - do smaku

Sposób przygotowania:

Pieczone pulpeciki z kaszy jęczmiennej i tuńczyka
Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Smażymy na rozgrzanym oleju przez około 2 minuty.

Do miski przekładamy kaszę i tuńczyka z zalewą oraz pozostałe składniki, dokładnie mieszamy.

Z masy formujemy małe pulpeciki ( wielkości orzecha włoskiego ) i układamy na blaszce.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut.
Pieczone pulpeciki z kaszy jęczmiennej i tuńczyka
Obraną z łusek cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę.
Pieczone pulpeciki z kaszy jęczmiennej i tuńczyka
Pokrojony czosnek i cebulę smażymy na oleju.
Pieczone pulpeciki z kaszy jęczmiennej i tuńczyka
Do miski wkładamy wszystkie składniki i mieszamy.

Tagi:

danie kasza