iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Pieczone roladki z udźca indyka

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jest to fajny sposób na wykorzystanie mięsa z indyka, idealny pomysł na obiad. Mięsko jest soczyste i ładnie się prezentuje na stole.

Pieczone roladki z udźca indyka

Składniki:

Pieczone roladki z udźca indyka

 

  • 1 duży udziec z indyka,
  • 1 cebula czerwona,
  • 3 marchewki,
  • woreczek ryżu,
  • 2 papryki czerwone,
  • łyżeczka papryki słodkiej,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki keczupu,
  • 3 szklanki bulionu warzywnego,
  • łyżeczka kurkumy,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Pieczone roladki z udźca indyka

ETAP 1:

Wyjmujemy kości z udźca, następnie dzielimy wzdłuż aby uzyskać dwa płaskie części. Każdy z nich należy rozbić aż aby powstanie plaster mięsa. Kroimy cebulę w kostkę, marchewki należy zetrzeć na tarce.

Na patelni rozgrzewamy masło (1 łyżka), wrzucamy marchew, a następnie cebulę, i jeden przeciśnięty ząbek solimy oraz pieprzymy. Mięso również doprawiamy solą, papryką, pieprzem. Mięso smarujemy warstwą farszu z warzywami. Zwijamy wszystko w rulon, następnie należy związać nitką, a potem obsmażyć.

Kładziemy mięso w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy do bulionu ryż oraz keczup, doprawiamy kurkumą, solą do smaku. Kroimy w kostkę papryki i wrzucamy do ryżu, dodajemy przeciśnięty czosnek. Wszystkim należy zalać mięso. Przykryć folią aluminiową.

Piec około przez godziny w temp. 170 stopni. Podajemy danie w plastrach z ryżem.