eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Pieczone śledziowe zawijasy Eli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam zawijasy ze świeżego śledzia. Nafaszerowałam je pieczarkami przesmażonymi z cebulką i upiekłam w piekarniku.

Pieczone śledziowe zawijasy Eli

Składniki:

Pieczone śledziowe zawijasy Eli

śledzie

farsz

pozostałe składniki

  • wiórki masła do posypania zawijasów
  • olej rzepakowy do wysmarowania naczynia żaroodpornego

Sposób przygotowania:

Pieczone śledziowe zawijasy Eli

przygotowanie farszu

Pieczone śledziowe zawijasy Eli
Na roztopionym maśle usmażyć pieczarki i cebulę.

Pieczarki oczyścić i pokroić w pół plasterki. Cebulę obrać z łupinek i pokroić w kostkę.

Na patelni roztopić masło i dodać pieczarki i cebulę.

Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i usmażyć.

przygotowanie śledzi

Pieczone śledziowe zawijasy Eli
Opłukane i osuszone płaty oprószyć solą i pieprzem cytrynowym.

Śledzie opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Z płatów śledziowych wyciąć grzbiety. Pojedyncze płaty oprószyć solą i pieprzem cytrynowym.

przygotowanie śledzi cd

Pieczone śledziowe zawijasy Eli
Na śledziach rozsmarować usmażone pieczarki.

Na płatach śledziowych rozłożyć usmażone pieczarki.

przygotowanie śledzi cd

Pieczone śledziowe zawijasy Eli
Ciasno zwinięte płaty spiąć wykałaczkami.

Płaty śledziowe zwinąć ciasno jak rolmopsy i spiąć wykałaczkami. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem rzepakowym.

W naczyniu ułożyć zawijasy śledziowe. Na każdym zawijasie ułożyć wiórki masła.

Naczynie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec rybę około 20 minut.

Smacznego!