SUPERPRZEPIS

Szparagi w rybnych kubraczkach

  • 8
  • Netka
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Szparagi w rybnych kubraczkach Więcej zdjęć (5)

Pyszne szparagi pieczone razem z rybną "panierką". Doskonałe z sosem jogurtowym

Składniki:

Szparagi w rybnych kubraczkach

 

  • 200 g ryby ( użyłam kawałka łososia oraz kawałka fileta białej ryby )
  • 1 jajko
  • mała garść natki pietruszki
  • mała garść listków tymianku cytrynowego
  • 2-3 łyżki semoliny
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz cytrynowy do smaku
  • 9 szparagów
  • garść startego parmezanu
  • oliwa z oliwek

 

  • Sos

 

  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • sól
  • 2 ząbki czosnku
  • garść natki pietruszki

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Szparagi w rybnych kubraczkach
Szparagi umyć, osuszyć, odciąć dolne częśći ( z nich można przygotować inną potrawę). Ryby posiekać nożem i zmiksować ręcznym blenderem. Do zmiksowanych ryb dodać jajko, semolinę, mąkę, posiekaną natkę pietruszki oraz posiekane listki tymianku cytrynowego. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Powinno powstać dość gęste "ciasto". Naczynie żaroodporne skropić oliwą. Każdego szparaga obtoczyć "ciastem" rybnym (nie będzie to łatwe ale na pewno wykonalne :) ) i ułożyć w naczyniu . Wszystkie ułożone w naczyniu szparagi skropić jeszcze delikatnie oliwą i wstawić naczynie do piekarnika. Piec przez ok 30 min w 180 C.Jogurt wymieszać z posiekaną natką pietruszki , przeciśnietym przez praskę czosnkiem, parmezanem i posolić do smaku. Upieczone szparagi w kubrakach zanurzać w jogurtowym sosie i delektować się pysznym smakiem. Smacznego:)
Szparagi w rybnych kubraczkach
Ryby połączyć z jajkiem , maką, semoliną i przyprawami
Szparagi w rybnych kubraczkach
Każdego szparaga otulić rybnym ciastem które potem zamieni się w kubraczek
Szparagi w rybnych kubraczkach
Pod koniec pieczenia posypać kazdy kubraczek parmezanem i zapiec jeszcze raz
Szparagi w rybnych kubraczkach
Jogurt wymieszać z pozostałymi skladnikami