AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Szparagi pieczone z boczkiem i mozzarellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Białe szparagi okręcone plastrami boczku, posypane mozzarellą i zapieczone. Podane na liściach sałaty i posypane szczypiorkiem z cebulką.

Szparagi pieczone z boczkiem i mozzarellą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szparagi pieczone z boczkiem i mozzarellą

 

  • pęczek białych szparagów
  • plastry boczku - tyle, ile szparagów
  • 100 g tartej mozzarelli
  • kilka liści sałaty
  • pęczek szczypiorku z cebulką.

Sposób przygotowania:

Szparagi pieczone z boczkiem i mozzarellą
Szparagi myjemy, obieramy i usuwamy zdrewniałe końcówki - tak około 1 cm. Szparagi można obgotować około 5-7 minut w osolonej wodzie. Ja jednak tego nie robiłam i były w sam raz - ani twarde, ani ciapowate; może dlatego, że nie były zbyt grube. Każdego szparaga po kolei okręcamy ciasno plastrem boczku i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe szparagi posypujemy tartą mozzarellą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i pieczemy około 25-30 minut. Upieczone układamy na półmisku wyłożonym sałatą. Posypujemy posiekaną cebulką ze szczypiorkiem. Podajemy z pieczywem lub jako dodatek do drugiego dania. SMACZNEGO :)
Szparagi pieczone z boczkiem i mozzarellą
Szparagi myjemy, obieramy, odcinamy zdrewniałe końcówki.
Szparagi pieczone z boczkiem i mozzarellą
Każdego szparaga po kolei okręcamy plastrem boczku.
Szparagi pieczone z boczkiem i mozzarellą
Układamy na blaszce wyłożonej papierem, posypujemy tartą mozzarellą.
Szparagi pieczone z boczkiem i mozzarellą
Zapiekamy około 25-30 minut w temp. 170 stopni C.