Sposób przygotowania:
Nadziewany indyk z piekarnika
Indyk wyciagnac z zamrazalnika ok. 36 godzin przed pieczeniem i odmrazac w chlodnym miejscu, tam gdzie nie mamy zalaczonych kaloryferow. Po ok. 12 godzinach indyk umyc, wytrzec i natrzec sola wewnatrz i na zewnatrz, odstawic w chlodne miejsce. Jablko i seler umyc, pociac w kawalki, cebule obrac i pokroic w cwiartki, wymieszac z miekkim maslem, dodac sol, vegete i pieprz . Nadzienie wlozyc w otwor indyka, ktory nastepnie zamknac np. szpikulcami do zrazow. Caly indyk jeszcze raz posolic wlozyc do naczynia zaroodpornego i piec 10 min. w temp. 220°C. Nastepnie zmniejszyc temp. Do 180 stopni. Indyka piec ok.4 godzin ciagle polewajac bulionem wymieszanym z sokiem pomaranczowym i stopionym maslem. W czasie pieczenia co jakis czas blache z indykiem odwracalam, bo moj piekarnik podpala od tylu. Po 2 ½ godzinach pieczenia obrocilam calkowicie indyka „do gory nogami“ tak, zeby i z drugiej strony sie ladnie zarumienil. Indyk wyszedl bardzo smaczny i soczysty, a sos z niego mial niesamowicie pyszny smak. Slicznie dziekuje Elzbiecie8960 za rade w sprawie nadzienia i pieczenia indyka:)
Sarenka
elzbieta8960
Śliweczka
Lady Marmolada
Natala1210
msewka
luna
Niestety msewko, po indyku ani sladu, ale powtorka na pewno bedzie:)
msewka
To ja poczekam, choć niecierpliwie.