agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Pieczone udka w piwie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Udka z kurczaka w piwie smakują wyśmienicie

Pieczone udka w piwie

Składniki:

Pieczone udka w piwie

 

  • udka z kurczaka 1 kg
  • olej 2 łyżki
  • przyprawa do kurczaka 2 łyżeczki
  • sól 1 szczypta
  • czosnek 1 ząbek
  • piwo 330 ml

Sposób przygotowania:

Pieczone udka w piwie
Przygotować niezbędne składniki. Udka lub ćwiartki z kurczaka oczyścić, umyć pod bieżącą wodą, osuszyć je . Do szklanki nalać dwie łyżki oliwy z oliwek, dodać przyprawy (np.do drobiu), sól oraz ząbek czosnku, bazylię i oregano. Wszystko wymieszać i wysmarować elementy z kurczaka. Włożyć mięso na rondel lub blachę, zalać piwem. Piec około 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 220 stopni do miękkości na kolor złoty. Około pół godziny przed wyjęciem kurczaka, można dodać pokrojone w plastry ziemniaki lub inne warzywa. Porcjować na ciepło.