Sposób przygotowania:
Podudzia ze śliwkami i gryczanymi kotlecikami
Czosnek drobno posiekać i połączyć z pozostałymi składnikami marynaty. Podudzia obtoczyć w marynacie i zamknąć pojemnik. Odstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc. Śliwki wypestkować i włożyć do garnka. Podlać winem i podgrzewać na małym ogniu. Dołożyć śliwki odsączone z nalewki. Dusić, aż śliwki zaczną się rozpadać. Przyprawić. Udka ułożyć w naczyniu do zapiekania, wlewając również marynatę. Wyłożyć na wierzch śliwki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 1,5 godziny. W tym czasie ugotować kaszę gryczaną w osolonej wodzie. Wystudzić i jeżeli jest bardzo sypka zmiksować trochę blenderem. Cebulę drobno pokroić, zeszklić na patelni i dodać do kaszy. Wbić jajka i wszystko wymieszać. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Formować kotleciki i smażyć na patelni z niewielką ilością tłuszczu. Podawać z upieczonymi podudziami ze śliwkami. Polać sosem spod mięsa. Smacznego!