SUPERPRZEPIS

Podudzia ze śliwkami i gryczanymi kotlecikami

  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Podudzia ze śliwkami i gryczanymi kotlecikami Więcej zdjęć (5)

Pieczone podudzia z dodatkiem aromatycznych, duszonych w winie śliwek węgierek. Świeżych i wyłowionych z nalewki. Podane z kotlecikami gryczanymi.

Składniki:

Podudzia ze śliwkami i gryczanymi kotlecikami

 

  • 1 kg podudzi z kurczaka
  • 1/2 kg śliwek węgierek
  • 1 garść śliwek z nalewki
  • 1/2 szklanki wina czerwonego półsłodkiego
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka sosu balsamicznego
  • MARYNATA:
  • 5 łyżek oliwy
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu winnego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • KOTLETY:
  • 200g kaszy gryczanej
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz czarny

Sposób przygotowania:

Podudzia ze śliwkami i gryczanymi kotlecikami
Czosnek drobno posiekać i połączyć z pozostałymi składnikami marynaty. Podudzia obtoczyć w marynacie i zamknąć pojemnik. Odstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc. Śliwki wypestkować i włożyć do garnka. Podlać winem i podgrzewać na małym ogniu. Dołożyć śliwki odsączone z nalewki. Dusić, aż śliwki zaczną się rozpadać. Przyprawić. Udka ułożyć w naczyniu do zapiekania, wlewając również marynatę. Wyłożyć na wierzch śliwki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 1,5 godziny. W tym czasie ugotować kaszę gryczaną w osolonej wodzie. Wystudzić i jeżeli jest bardzo sypka zmiksować trochę blenderem. Cebulę drobno pokroić, zeszklić na patelni i dodać do kaszy. Wbić jajka i wszystko wymieszać. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Formować kotleciki i smażyć na patelni z niewielką ilością tłuszczu. Podawać z upieczonymi podudziami ze śliwkami. Polać sosem spod mięsa. Smacznego!
Podudzia ze śliwkami i gryczanymi kotlecikami
Udka obtoczyć dokładnie w przygotowanej marynacie.
Podudzia ze śliwkami i gryczanymi kotlecikami
Śliwki dusić w winie, aż zaczną się rozpadać.
Podudzia ze śliwkami i gryczanymi kotlecikami
Wyłożyć mięso do naczynia do zapiekania i obłożyć śliwkami.
Podudzia ze śliwkami i gryczanymi kotlecikami
Do ugotowanej kaszy dodać podsmażoną cebulę i jajka.