Pasje Jolki

Pasje Jolki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Pieczone żeberka na pikantnie w warzywnym sosie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Prosty sposób na żeberka otulone pieprzem, choć czasochłonny (pieczenie) ale warto, mięso jest bardzo aromatyczne.

Pieczone żeberka na pikantnie w warzywnym sosie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pieczone żeberka na pikantnie w warzywnym sosie

 

  • żeberka do pieczenia ok. 2 kg
  • marchew ( 2-3 sztuki )
  • pietruszka (jedna większa)
  • cebula (4 sztuki)
  • seler (nie wielki kawałek)
  • czosnek 5-6 ząbków
  • liść laurowy
  • pieprz czarny grubo zmielony 3 łyżki
  • jedna szklanka białego wytrawnego wina lub bulionu
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pieczone żeberka na pikantnie w warzywnym sosie
Żeberka umyć, osuszyć i wysmarować solą i pieprzem, odstawić. Przygotować włoszczyznę. Wszystko pokroić w kostkę, nie musi być równa, gdyż warzywa później zmiksujemy. Mięso podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu na bardzo brązowy kolor. Włożyć do brytfanki, lub innego naczynia. Na jeszcze gorącej patelni podsmażyć wszystkie warzywa z liściem laurowym. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, podsmażyć i wlać wino lub bulion. Podgotować na małym ogniu, aby alkohol się odparował przez około 6-7 minut. Tak przygotowaną bazą pod sos zalać mięso i przykryć od góry. Piec około 2 godzin w 200 ° na termo obiegu. W trakcie dolej 1-2 szklanki wody. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, wyjąć warzywa z sosem, zmiksować je, dolać ewentualnie bulionu lub wody, a mięso podpiec jeszcze przez 30 minut już bez pokrywki. Sos podawaj osobno. Smacznego.
Pieczone żeberka na pikantnie w warzywnym sosie
Włoszczyznę pokrój w kostkę, w mięso wklep pieprz i sól
Pieczone żeberka na pikantnie w warzywnym sosie
Podsmaż mięso, potem warzywa, dodaj koncentrat pomidorowy i wino białe
Pieczone żeberka na pikantnie w warzywnym sosie
Zalej powstałym sosem mięso, przykryj je i upiecz. Po 2 godz. warzywa z sosem zmiksuj.