Sposób przygotowania:
Pieczone żeberka na pikantnie w warzywnym sosie
Żeberka umyć, osuszyć i wysmarować solą i pieprzem, odstawić. Przygotować włoszczyznę. Wszystko pokroić w kostkę, nie musi być równa, gdyż warzywa później zmiksujemy. Mięso podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu na bardzo brązowy kolor. Włożyć do brytfanki, lub innego naczynia. Na jeszcze gorącej patelni podsmażyć wszystkie warzywa z liściem laurowym. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, podsmażyć i wlać wino lub bulion. Podgotować na małym ogniu, aby alkohol się odparował przez około 6-7 minut. Tak przygotowaną bazą pod sos zalać mięso i przykryć od góry. Piec około 2 godzin w 200 ° na termo obiegu. W trakcie dolej 1-2 szklanki wody. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, wyjąć warzywa z sosem, zmiksować je, dolać ewentualnie bulionu lub wody, a mięso podpiec jeszcze przez 30 minut już bez pokrywki. Sos podawaj osobno. Smacznego.