Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pieczone żeberka z kawą

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Wieprzowe żeberka w marynacie z dodatkiem kawy rozpuszczalnej, pieczone z marchewką i cebulą to smaczna propozycja na obiad.

Pieczone żeberka z kawą

Składniki:

Pieczone żeberka z kawą

 

  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżki przyprawy do mięs
  • 1 łyżka marynaty do mięs z gorczycą i kolendrą
  • 1/2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka przyprawy grill ziołowy
  • sól ziołowa do smaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 80 dkg żeberek wieprzowych
  • 2 cebule
  • 3 marchewki

Sposób przygotowania:

Pieczone żeberka z kawą

Etap 1

Pieczone żeberka z kawą
Wszystkie składniki marynaty przełożone do miseczki.

Czosnek przecisnąć przez praskę, przełożyć do miseczki. Dodać do niego kawę, olej i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać.

Etap 2

Pieczone żeberka z kawą
Podzielone na porcje żeberka pokryte marynatą.

Żeberka podzielić na porcje, dokładnie pokryć przygotowaną marynatą, przełożyć do torebki do pieczenia i odłożyć na ok. 2 godziny do lodówki.

Etap 3

Pieczone żeberka z kawą
Obrane i pokrojone warzywa dodane do mięsa.

Cebule obrać, pokroić w ćwiartki. Marchewki obrać, przekroić wzdłuż na 4 części, następnie na pół w poprzek. Warzywa dodać do mięsa.

Etap 4

Pieczone żeberka z kawą
Zamknięta torebka z mięsem i warzywami ułożona w naczyniu do zapiekania.

Torebkę zamknąć. Torebkę z mięsem i warzywami ułożyć w naczyniu do zapiekania.

Etap 5

Pieczone żeberka z kawą

Piec w 160 stopniach przez ok. 2 godziny.