Sposób przygotowania:
Pieczone żeberka z kawąEtap 1
Czosnek przecisnąć przez praskę, przełożyć do miseczki. Dodać do niego kawę, olej i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać.
Etap 2
Żeberka podzielić na porcje, dokładnie pokryć przygotowaną marynatą, przełożyć do torebki do pieczenia i odłożyć na ok. 2 godziny do lodówki.
Etap 3
Cebule obrać, pokroić w ćwiartki. Marchewki obrać, przekroić wzdłuż na 4 części, następnie na pół w poprzek. Warzywa dodać do mięsa.
Etap 4
Torebkę zamknąć. Torebkę z mięsem i warzywami ułożyć w naczyniu do zapiekania.
Etap 5
Piec w 160 stopniach przez ok. 2 godziny.
Magdalena88
niezły kąsek
Beatris
Marynaty, w których marynuję mięsko zawsze powstają spontanicznie, łączę różne składniki tak, żeby odpowiadał mi zarówno smak, jak i zapach danej marynaty:) Dodanie kawy do marynaty to efekt dwóch składowych: Po pierwsze dostałam od kogoś słoik kawy rozpuszczalnej i nie wiedziałam co z nim zrobić (ja nie lubię kawy, a mąż pije tylko zwykłą mieloną), więc zaczęłam eksperymentować i dodawać ją do czego się da haha:) Po drugie zainspirował mnie konkurs na gotujmy.pl na szybkie dania z grilla. Nagroda ciekawa, konkurencja duża, więc jak to mówią "potrzeba matką wynalazków". Musiałam wymyślić coś oryginalnego, żeby załapać się na wygraną. Potem już częściej wykorzystywałam kawę do marynaty...
Beatris
Oczywiście, że marynatę z kawą można użyć do innego gatunku mięsa:) Mi w takiej marynacie najbardziej smakuje pierś z kurczaka... Z dodatkiem kawy przygotowywałam też szynkę na kanapki... Przepisy oczywiście zamieściłam na gotujmy.pl:)
Magdalena88