Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Żeberka w miodzie pieczone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Żeberka marynowanego w słodko-ostrej marynacie podawane z buraczkami i ziemniakami smakują przepysznie.

Żeberka w miodzie pieczone Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Żeberka w miodzie pieczone

 

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 2 łyżki miodu
  • 100 ml oliwy
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/4 łyżeczki chili pieprz cayenne
  • 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • szczypta pieprz czarny mielony
  • 1/2 łyżeczki przyprawy pikantnej do grilla
  • 1 cebula

Sposób przygotowania:

Żeberka w miodzie pieczone
Umyte i osuszone żeberka pokroić na mniejsze kawałki. Oliwę wymieszać z wszystkimi przyprawami. W powstałej marynacie obtaczać kawałki mięsa, przekładać do woreczka do pieczenia. Dodać pokrojoną w plastry cebulę i wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez 1 godzinę. Na 15 minut przed końcem pieczenia rozciąć woreczek, aby mięso się przyrumieniło. Podawać z ziemniakami i buraczkami lub innymi ulubionymi dodatkami.
Żeberka w miodzie pieczone
Z oliwy i przypraw przygotować marynatę.
Żeberka w miodzie pieczone
Mięso natrzeć marynatą i z cebulką przełożyć do worka do pieczenia.
Żeberka w miodzie pieczone
Przed końcem pieczenia rozciąć woreczek.