Sposób przygotowania:
Rumiane żeberka w cebuli
Żeberka umyć i pokroić na porcje. Przygotować pastę do natarcia mięsa mieszając 3 łyżki oleju z papryką, pieprzem, cukrem , solą i 2 łyżeczkami majeranku. Natrzeć marynatą żeberka i zostawić na 30 minut w chłodnym miejscu. Rozgrzać na patelni oleju i obsmażyć żeberka na mocno rumiano ( z obu stron). Utrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej marchewkę. W czasie kiedy mięso się smaży pokroić drobno cebule . Usmażone żeberka przełożyć do szerokiego garnka , wsypać utartą marchew. Na patelnię po smażeniu mięsa wsypać cebulę , wrzucić liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec. Smażyć aż zrobi cebula zrobi się złota. Przełożyć cebulę do mięsa . Na patelnię wlać pół szklanki wody i zagotować - przelać do żeberek. Dolać resztę wody. Dołożyć lubczyk i rozmaryn. Dusić 1,5 godziny. Wyjąć rozmaryn , lubczyk i jak się da liście laurowe. Rozkruszyć dokładnie razowiec i skropić 1/4 szklanki wody by zmiękł. Dodać do żeberek razem z koncentratem pomidorowym i tymiankiem. Wymieszać. Dusić jeszcze 15 minut. Wyjąć żeberka. Sos zmiksować na gładko blenderem. Doprawić sos do smaku maggi w płynie . Podawać mięso ułożone na półmisku a sos w sosjerce. Do tego kaszę ( najlepiej gryczaną), kluski śląskie, kopytka lub ziemniaki . Jako surówkę proponuję buraczki lub ogórki kiszone. * Żeberka powinny być tak miękkie by kostki wypadały z nich po delikatnym dotknięciu.