Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Rumiane żeberka w cebuli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Muszę przyznać , że zdecydowanie wolę żeberka duszone z aromatycznymi sosami niż takie pieczone lub grillowane .

Rumiane żeberka w cebuli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rumiane żeberka w cebuli

 

  • 1 kg żeberek ( pasków- chudych- mięsistych )
  • 4 bardzo duże cebule
  • 1 średnia marchewka
  • 6 łyżek oleju z pestek winogron
  • 2 czubate łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 1 czubata łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • majeranek suszony otarty
  • 2 łyżki suszonego tymianku otartego
  • 1 gałązka rozmarynu
  • gałązka lubczyku ( świeży, suszony lub mrożony)
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 3 jagody jałowca
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • maggi w płynie
  • 2 kromki razowca
  • 4 szklanki wody.

 

Sposób przygotowania:

Rumiane żeberka w cebuli
Żeberka umyć i pokroić na porcje. Przygotować pastę do natarcia mięsa mieszając 3 łyżki oleju z papryką, pieprzem, cukrem , solą i 2 łyżeczkami majeranku. Natrzeć marynatą żeberka i zostawić na 30 minut w chłodnym miejscu. Rozgrzać na patelni oleju i obsmażyć żeberka na mocno rumiano ( z obu stron). Utrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej marchewkę. W czasie kiedy mięso się smaży pokroić drobno cebule . Usmażone żeberka przełożyć do szerokiego garnka , wsypać utartą marchew. Na patelnię po smażeniu mięsa wsypać cebulę , wrzucić liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec. Smażyć aż zrobi cebula zrobi się złota. Przełożyć cebulę do mięsa . Na patelnię wlać pół szklanki wody i zagotować - przelać do żeberek. Dolać resztę wody. Dołożyć lubczyk i rozmaryn. Dusić 1,5 godziny. Wyjąć rozmaryn , lubczyk i jak się da liście laurowe. Rozkruszyć dokładnie razowiec i skropić 1/4 szklanki wody by zmiękł. Dodać do żeberek razem z koncentratem pomidorowym i tymiankiem. Wymieszać. Dusić jeszcze 15 minut. Wyjąć żeberka. Sos zmiksować na gładko blenderem. Doprawić sos do smaku maggi w płynie . Podawać mięso ułożone na półmisku a sos w sosjerce. Do tego kaszę ( najlepiej gryczaną), kluski śląskie, kopytka lub ziemniaki . Jako surówkę proponuję buraczki lub ogórki kiszone. * Żeberka powinny być tak miękkie by kostki wypadały z nich po delikatnym dotknięciu.
Rumiane żeberka w cebuli
Pocięte na porcje żeberka natrzeć przyprawami i odstawić w chłodne miejsce
Rumiane żeberka w cebuli
Obsmażyć żeberka na rumiano- dodać duszoną cebulę -przyprawy i dusić do miękkości po zalaniu wodą
Rumiane żeberka w cebuli
Do sosu dołożyć pokruszony chleb razowy i rozgotować go
Rumiane żeberka w cebuli
Wyjąć żeberka z sosu a ten zmiksować na gładko-doprawić do smaku