Książka Kucharska: Kuchnia chińska

Żeberka w ostrym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Żeberka należy pociąć na sposób chiński. Najlepiej poprosić w sklepie mięsnym aby żeberka przecięli wzdłuż na 3 części – tak aby p

Żeberka w ostrym sosie

Składniki:

Żeberka w ostrym sosie

 

  • 1 kg wieprzowych żeberek
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • Olej i wok, lub garnek do głębokiego smażenia
  • 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem
  • 2 małe papryczki chili

  • Marynata

  • ½ łyżeczki pieprzu syczuańskiego lub mielonego pieprzu cytrynowego
  • ½ łyżeczki przyprawy 5 przypraw/smaków
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka wina ryżowego (lub dowolnego)
  • ¼ łyżeczki oleju sezamowego

Sposób przygotowania:

Żeberka w ostrym sosie
Żeberka należy pociąć na sposób chiński. Najlepiej poprosić w sklepie mięsnym aby żeberka przecięli wzdłuż na 3 części – tak aby powstały wąskie paski na szerokość 4-5 cm. Potem w domu za pomocą tasaka lub masywnego ostrego noża tniemy mięso pomiędzy poszczególnymi kostkami, żeby pooddzielać pojedyncze żeberka.



Składniki marynaty mieszamy i dodajemy do niej żeberka. Mięso marynujemy w lodówce co najmniej 3 godziny, ale najlepiej całą noc.



Mąkę i jajko wymieszać, dodać odrobinę wody aby powstało ciasto o gęstości śmietany. Wok napełnić olejem do ¼ wysokości. Żeberka namoczone w cieście wrzucać na rozgrzany do wysokiej temp. olej. i smażyć ok. 5 minut., na złocisto wyjmować i wrzucać kolejną partię. Po usmażeniu odsączamy żeberka z tłuszczu na papierowym ręczniku lub papierze pergaminowym. Na koniec rozgrzewamy mocniej tłuszcz w woku i wrzucamy wszystkie żeberka i podsmażamy chwilę, aż ściemnieją. Po wyjęciu odsączamy.



Pokrojoną drobno dymkę i papryczki zanurzamy na 2 minuty w gorącym oleju zdejmując go z ognia. Wyjmujemy warzywa łyżką cedzakową, odciekamy przez moment i układamy na żeberkach.