Sposób przygotowania:
pieczone ziemniaki
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach (na półtwardo) . Odcedzić , wystudzić i przekroić wzdłuż na połówki . Ze środka wydrążyć trochę miąższu (łyżeczką) . Do zagłębienia dać troszkę masła , posypać przyprawą do ziemniaków i koperkiem , nałożyć pokrojony boczek . Ułożyć na blasze (lub w naczyniu żaroodpornym) i włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika . Piec aż boczek się przyrumieni . Posypać dość dużo startym serem i piec jeszcze do jego stopienia .
Ja podałam ze śmietaną do której dodałam 3 rozgniecione ząbki czosnku , koperek , sól i pieprz .
Ja podałam ze śmietaną do której dodałam 3 rozgniecione ząbki czosnku , koperek , sól i pieprz .
dusia30
msewka
góralka
Sarenka