Sposób przygotowania:
Pieczone ziemniaki z orientalnym smakiem
Sezam prażymy na suchej patelni aż się zarumieni. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę i układamy na papierowych ręcznikach aby je osuszyć. Gdy są suche przekładamy do miski i posypujemy słodką papryką. Mieszamy aby się równo nią pokryły. Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy ziemniaki. Należy często mieszać aby się zrumieniły z każdej strony. Pod koniec można przykryc pokrywką. Gdy swobodnie wchodzi w nie widelec, przechylamy patelnię na bok aby spłyną tłuszcz i wybieramy go. Miód, ocet, sos sojowy,czerwony pieprz i czosnek mieszamy razem i takim sosem polewamy ziemniaki. Dokładnie mieszamy i chwilę podgrzewamy aby wszystko odparowało. Na koniec posypujemy sezamem i kawałkami rozmarynu.
anaD