zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Pieczonka

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Kilka minut przygotowań i obiad sam się piecze.

Pieczonka

Składniki:

Pieczonka

 

  • 1 kg skrzydełek
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 duże cebule
  • 2 duże marchewki
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka przyprawy do ziemniaków
  • sól
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej w proszku
  • natka selera
  • natka pietruszki
  • oliwa do skropienia

Sposób przygotowania:

Pieczonka
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na pół. Marchew, cebule i czosnek obrać i pokroić na grubsze części. Skrzydełka umyć, pokroić w zgięciach a najcieńsze elementy odłożyć i wykorzystać np. do zupy. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać pozostałe przyprawy i wszystko wymieszać. Wyłożyć na blachę i odczekać około 15 minut. Piec w piekarniku nastawionym na 150 stopni 60-70 minut.