smak i uczucie

smak i uczucie

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 145]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Pieczony bażant z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pieczony bażant to jedno z dań kuchni chorwackiej. Przygotowałam bażanta pieczonego owiniętego boczkiem z warzywami. W Chorwacji oprócz owoców morza je się bardzo dużo dziczyzny.

Pieczony bażant z warzywami

Składniki:

Pieczony bażant z warzywami

 

  • 1 bażant
  • 100 g wędzonego surowego boczku
  • 2 opakowania mrożonych warzyw na patelnię Hortex
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/4 łyżeczki rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki oregano

Sposób przygotowania:

Pieczony bażant z warzywami
1 Bażanta myjemy i osuszamy. Nacieramy go solą, pieprzem rozmarynem,papryką ostrą i słodką. Pozostawiamy na 3 godziny w chłodnym miejscu. 2. Boczek kroimy na cienkie plasterki i dokładnie owijamy bażanta. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 200 stopniach C około 20 minut, a następnie dodajemy dwa opakowania warzyw na patelnię firmy Hortex i obkładamy dookoła bażanta. Warzywa posypujemy oregano i solą Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 stopni C i pieczemy do miękkości mięsa. 3 Przed podaniem bażanta odwijamy z boczku, który układamy na warzywach.