gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Pieczony boczek

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepyszny boczek, w lekkiej czosnkowo-majerankowej marynacie. Idealnie pasuje do kromki chleba. Polecam.

Pieczony boczek

Składniki:

Pieczony boczek

 

Sposób przygotowania:

Pieczony boczek
Zgrabny kawałek boczku solimy i nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz majerankiem.

Tak zamarynowany boczek odstawiamy na noc.

Boczek wykładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy wodę, dodajemy pozostałe przyprawy.

Pieczemy pod przykryciem około godziny, następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze 30 minut aż się ładnie zarumieni.

Boczek podajemy na gorąco lub na zimno.

Smacznego ;)

Tagi:

mięso boczek